În august 2024, am fost într-o rezidență de cercetare la București, Oraș în buclă, la invitația celor două curatoare Iris Ordean și Raluca Paraschiv. Am realizat 10 desene + texte într-o serie de cărți poștale pe care Raluca Paraschiv le-a trimis din Drumul Taberei la Matca în Cluj, unde s-a desfășurat expoziția, doar unul din nenumăratele evenimente din acest proiect. Cu acest proiect am dorit să onorez și un tip de artă foarte populară în primele decenii când de construcție și locuire în cartierul Drumul Taberei, și anume mail art.
Fiecare carte poștală are trei straturi. Pentru imagine am pornit de la fotografii pe care le-am făcut prin cartier, pe care le-am sortat pe categorii de interes: signalistică, natură captivă, apă, locuire, comerț, grădini, împrejmuiri, gunoi etc, teme care mă preocupă sau care mi s-au părut emblematice pentru experiența cartierului. Stratul de desen negru este un colaj din aceste imagini, structurat în jurului unui element comun. Al doilea strat este desenul colorat, ca o anecdotă, ce pornește de la o remarcă auzită sau imaginată. Al treilea este textul de pe verso, absurd în contextul unei cărți poștale, poetic în contextul unui desen. Alăturat, adresa galeriei, timbrul, dau cărții poștale credibilitate – este un obiect util, recunoscut ca viabil pentru a fi trimis prin serviciile Poștei Române!
Cât erau ele pe drum, eu am realizat o fanzină în formatul clasic labirint, care necesită multă manoperă, un tip de muncă invizibilă publicului care este foarte comună în producția de fanzine. Fanzina a fost disponibilă publicului atât în expoziția de la Matca Cluj, cât și la prezentările din București, Timișoara, Sibiu, Chișinău, orașele din care sunt artistx din proiect.
Aici e un fanzin cu zece cărți poștale cu imagini și texte despre Drumul Taberei, pentru oamenii care locuiesc acolo cu mare drag. Le-am făcut gândindu-mă cum le vor stârni amintiri. Imaginile sunt din colțul ochiului, luate în timpul plimbărilor prin cartier, în vara caniculară a lui 2024. Textele sunt povestioare bazate pe conversații cu Raluca Paraschiv, Alex Axinte, Iuliana Dumitru, Irina Botea Bucan, Jon Dean, Irina Razicheanu, Anca Bucur, Ioana Pelehatăi, Tudor C. Țighiliu și Iris Ordean despre Drumul Taberei, cel din toate timpurile. Peste toate cele menționate, am pus propriile amintiri de când o vizitam pe prietena mea din copilărie și mi se părea că toate orașele (adică București și Timișoara) arată ca cele două cartiere de blocuri în care trăiam noi. Ce mi-ar fi plăcut să aibă și Lipovei al meu cinema și parc, nu doar complex comercial și piață și grădină la bloc. Am mai pus și observațiile din 2024, din timpul șederii în apartamentul bunicilor Ralucăi (cercetarea Oraș în buclă), despre temperatură, umiditate, energie, grădinărit, jocuri, revoluție, patrimoniu, sărăcire, locuire și înlocuire. Și despre oamenii din cartier, faimoși pentru noi.
Planuri la data publicării fanzinului: Cărțile poștale cu desenele originale vor fi trimise prin poștă de Raluca din Drumul Taberei spre Matca artspace din Cluj, adică Alexandrei Mocan și lui Matei Toșa, pentru expoziția din octombrie. Fanzinele le voi trimite în toate orașele implicate, adică București, Timișoara, Cluj, Sibiu, Chișinău. Mulțumesc frumos tuturor. (textul explicativ din fanzin)
𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐞𝐚𝐭-𝐥𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐆𝐫𝐚𝐬𝐬 𝐋𝐲𝐢𝐧𝐠 𝐀𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝, 25.10-04.11.2024, MATCA artspace Cluj
Artistx/Artists: Eva Chapkin, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Claudia-Maria Davidescu, Vlad Dragne, Ana Kun, Alexandra Mocan, Mihai Moldovanu, Ruxandra Nițescu, Matei Toșa
Curatoare/Curators: Iris Ordean, Raluca Paraschiv
Fotografie din expoziție de Vlad Dragne
Parte din cercetarea din Drumul Taberei, am făcut și acest video cu apa din cartier, în condiții de sete, secetă, furtună, arșiță, când mi-era greu să mă gândesc și la altceva în afară de apă.